!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д  –  Р У С Е

 

Двама обвиняеми за наркоразпространение ще продължат престоя си в ареста

 

Окръжен съд – Русе остави без уважение исканията на двама задържани под стража обвиняеми за изменение на мерките им за неотклонение в домашен арест или по-леки.

С. М. и Д. М. са с повдигнати обвинения за това, че в периода от началото на м.май до 21.05.2020 г. в гр. Русе без надлежно разрешение придобили, държали и разпространявали високорискови наркотични вещества - метамфетамин, екстази и марихуана, в съизвършителство помежду си и в условията на продължавано престъпление. С определения от 23.05.2020 г. спрямо двамата е била взета постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.

Защитникът поиска изменение на мярката в домашен арест или парична гаранция с мотиви, че С. М. имал здравословни проблеми и изпитвал болки, а Д. М. не бил осъждан досега. Прокурорът заяви, че задържането под стража е законосъобразно и единствено възможно предвид тежестта на обвинението.

Окръжен съд – Русе прие, че и понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на двамата обвиняеми. Относно здравословното състояние на С. М. защитата е следвало да сезира разследващите органи за назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да установи заболяването му и възможността то да се яви пречка за престоя му в арестните помещения. Не без значение е и факта, че е осъждан  и в изпитателния срок на това осъждане е осъществил инкриминираното деяние, което съпоставено и с липсата на трудови доходи, го характеризира като личност с трайно установени престъпни навици. Позоваването на обстоятелството, че Д. М. е неосъждан, при положение, че по делото са налице данни за предходни криминални прояви, не е от естество понастоящем да промени изводите на съда за необходимостта от задържането му. Наличието на реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление според съда се обосновава с високата степен на обществена опасност на деянието, живеещите в чужбина техни роднини и тежкото наказание, предвидено в НК, за такива деяния.

И двете определения, с които са оставени без уважение исканията на С. М. и Д. М. за изменение на взетите им мерки за неотклонение задържане под стража, могат да бъдат обжалвани или протестирани в тридневен срок.

 

Връзки с обществеността,                                                   20 юли 2020 г.

082/881-332, 0878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.