!!! В заглавната част на всяко от падащите менюта може да намерите информация за съдържанието на съответната секция !!! Русе 7000,  ул. “Александровска”№57,   ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ  факс 082 / 825 453, e-mail:   [email protected]  Пресслужба:   [email protected]
  • Русе - градският площад

  • Русе - съдебната палата

  • Русе - паметникът на свободата

  • Русе - малката Виена

  • Русе - градът на символите

Окръжен съд - Русе

Храмът на правосъдието

 

О К Р Ъ Ж Е Н   С Ъ Д  –  Р У С Е

 

Съдът отказа на един от обвиняемите за наркооранжерията в Новград да измени мярката му за неотклонение

 

Окръжен съд – Русе остави без уважение молбата на А. Ч. за изменение на наложената му мярка за неотклонение от задържане под стража в по-лека. Мъжът е с повдигнато обвинение за това, че на 17.12.2019 г. в с. Новград в съучастие със 7 лица без надлежно разрешително произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в особено големи размери. Съгласно заключението на вещите лица марихуаната е била с бруто тегло 134,390 кг на стойност 806 340 лв. Спрямо А. Ч. с определение от 21.12.2019 г. е била взета мярка за неотклонение задържане под стража, потвърдена от апелативния съд.

Защитата поиска по-лека мярка с мотива, че обвиняемият имал заболяване на стомаха, за което представи две епикризи. Според прокурора това не представлявало нововъзникнало обстоятелство, тъй като медицинските документи са от 2014 г. и 2016 г.

Окръжният съд, като взе предвид доказателствата по делото, прецени, че и понастоящем са налице предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на А. Ч. Позоваването на здравословни проблеми, подлежащи на консервативно лечение, при положение, че може да му бъде осигурена лекарска помощ в следствения арест, не е от естество понастоящем да промени изводите на съда за необходимостта от задържане на обвиняемото лице. Отделно от това, предвиденото в Наказателния кодекс наказание (от 5 до 15 години лишаване от свобода и глоба) само по себе си е предпоставка да се определи като реална опасността обвиняемият да се укрие и да извърши друго престъпление.

Определението на Окръжен съд – Русе, с което е отхвърлено искането на А. Ч. за изменение на мярката му за неотклонение от задържане под стража в по-лека, може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.

 

Връзки с обществеността,                                                      17 юли 2020 г.

082/881-332, 0878 405 223

e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.